Fra unge uten arbeidserfaring til viktige samfunnsressurser for eldre
I Bydel St. Hanshaugen i Oslo får ungdom arbeidserfaring ved å avlaste de ansatte i hjemmesykepleien. Resultatet er bedre tjenester for eldre innbyggere, frigjort tid for helsefaglig personell og redusert utenforskap blant byens unge.
HAR FÅTT HJELP: Når man blir eldre og bor hjemme kan det være fint å få hjelp. Dag Ivar Rognerød er en av dem som setter pris på at unge mennesker har fått ekstrajobb i Bydel St. Hanshaugen, for å hjelpe ham med å løse sine hverdagsbehov.
– Bemanningsutfordringene i hjemmesykepleien er store. I løpet av de neste årene blir det enda vanskeligere å få tak i helsefaglig personell som kan ta vare på de eldre i samfunnet vårt, så vi er nødt til å tenke nytt når det kommer til bemanning. Samtidig ser vi at stadig flere unge faller utenfor arbeidslivet. Derfor har vi laget en løsning som gir unge viktig arbeidserfaring, samtidig som vi avlaster hjemmesykepleien og løser oppgaver som er viktige for eldre innbyggere, sier Anne Kristine Tronhus Olsen, enhetsleder for folkehelse og nærmiljø i Bydel St. Hanshaugen.
Verdens viktigste ekstrajobb er ikke en vanlig deltidsjobb. Den er spesielt tilrettelagt for å passe inn i hverdagen til unge som går på skolen og studerer. De unge har ingen fast arbeidstid eller timelønn. I stedet velger de selv hvilke oppgaver de vil løse – og når de vil løse dem. Via Nyby-appen får de tilgang til oppgaver som de ansatte i hjemmesykepleien trenger hjelp til å løse for å sikre at innbyggerne får den hjelpen de har behov for. Betaling for oppgaven er avtalt på forhånd, så jo flere oppgaver de unge løser, desto mer penger tjener de.
Ekstrajobb-modellen er utviklet i samarbeid mellom Bydel St. Hanshaugen, OsloKollega og Nyby. Satsingen har fått økonomisk støtte fra Sparebankstiftelsen SR Bank.
– Ved å dele opp komplekse yrker til enkeltstående oppgaver frigjør vi tid for helsefaglig personell, samtidig som vi skaper nye karriereveier for unge mennesker som trenger en vei inn i arbeidslivet. Skal vi lykkes må vi frigjøre helsepersonellet fra mange av oppgavene de bruker tid på i dag. Deretter må vi identifisere ressurspersoner blant ungdommene som har egenskapene som trengs for å utføre oppgaver som ikke krever fagkompetanse. Når det er gjort, gjør vi det enkelt for ansatte å dele oppgaver via Nyby-plattformen, som styrer alle oppgaver til riktig mottaker og sørger for koblinger av de som skal kobles, slik at de unge ressursene får muligheten til å gjøre en viktig jobb, sier Magnus Køber, produktsjef i Nyby og ansvarlig for ungsatsingen til Nyby.
Interessen for jobbene har vært enorm og over 600 mennesker søkte på stillingene på bare to uker. Nå har nesten 1000 unge meldt seg inn i Verdens viktigste jobb-community på Nyby for å få hjelp til å finne sin vei ut i arbeidslivet. Her kan de søke på jobber, komme i kontakt med arbeidsgivere og lære av karriereveiledere fra OsloKollega som hjelper dem å få en god start på arbeidslivet.
VERDENS VIKTIGSTE JOBB-COMMUNITY: Over 1000 unge mennesker på jobbjakt har meldt seg inn i Verdens viktigste jobb-community på Nyby. Her møter de blant annet Helene Holm, karriereveileder i OsloKollega, som hjelper dem å finne sin vei ut i arbeidslivet.
BLI MED: Kjenner du noen som trenger hjelp til å få sin første jobb, da kan de melde seg inn her.
Andreas Berfenstam, daglig leder i OsloKollega Utvikling, trekker frem fleksibiliteten til å jobbe når de vil, med oppgaver som passer for dem, som en viktig del av suksessoppskriften.
– Det er ofte små grep som skal til for å tilpasse arbeidshverdagen så den fungerer for mennesker som har arbeidskapasitet, men sliter med å utnytte den innenfor de tradisjonelle A4-rammene i arbeidslivet. Ungdom har fulle dager med skole og fritidsinteresser, så det er ikke alle som kan forplikte seg til en ekstrajobb med faste arbeidstider. At vi nå kan tilby en oppgavebasert ekstrajobb-modell som gjør det enkelt å kunne jobbe når det passer for dem, har åpenbart truffet et behov.
Over 20 ungdommer er allerede i gang med å løse oppgaver for eldre innbyggere i Bydel St. Hanshaugen. En drøy måned etter oppstart, har den nye løsningen fungert over all forventning. Ungdommene følger eldre til legen, hjelper dem med dataproblemer på hjemmebane, stiller opp som samtalepartnere og utfører praktiske oppgaver som de eldre sliter med å løse selv.
Se hvordan det gikk da VG ble med 16-år gamle Carmen Eggen-Ranes på sitt aller første oppdrag for Dag Ivar Rognerød som trengte hjelp til å flytte ting i boden:
KLIKK HER FOR Å SE VG-FILMEN PÅ TIKTOK
Vil du vite mer om hvordan ungdom kan avlaste helseansatte og få arbeidserfaring samtidig?
Ta kontakt med Fredrik Gulowsen, daglig leder og gründer i Nyby på: fredrik@nyby.no