Nyby lanserer ny løsning i kampen mot ungt utenforskap

Kutt i kommunebudsjettene rammer fritidstilbudet til barn og unge i Oslo. Nå inviterer Nyby til kraftsamling for å sørge for at barn og unge får med seg de aktivitetene som fortsatt finnes.

Ifølge SSB står 49.000 mennesker mellom 15 og 29 år utenfor arbeidsliv og utdanning i Oslo. Konsekvensene av å falle utenfor er store. Mange opplever redusert livskvalitet, helseutfordringer og ensomhet. For andre kan det være starten på alvorlige utfordringer med rus og kriminalitet. I tillegg er samfunnskostnadene i hovedstaden på hele 32 milliarder hvert år, ifølge tall fra Oslo Economics.

Som et ledd i arbeidet med å bekjempe ungt utenforskap har Nyby utviklet en helt ny løsning som skal gjøre det enklere å mobilisere unge til å få mest mulig ut av det fritidstilbudet som fortsatt finnes. På torsdag denne uka deltok hele 11 ungdomsorganisasjoner og to bydeler på kick off for å planlegge lansering av løsningen.

– Det finnes fortsatt mange gode aktivitetstilbud for unge, men tilbudet er fragmentert og det er vanskelig å vite hva som skjer i Oslo. Verken ansatte i organisasjoner eller foresatte har oversikten – og de unge vet lite om hva som rører seg utenfor deres egen boble. Dermed går mange glipp av spennende muligheter til å delta på sosiale og utviklende aktiviteter, som kan være avgjørende for at de skal finne sin plass i samfunnet, sier Magnus Køber, produktdirektør i Nyby og ansvarlig for Ung-satsingen.

Stor interesse: Magnus Køber i Nyby viser oversikten over alle organisasjonene som ønsker å delta i kraftsamlingen mot ungt utenforskap.

Hva skjer Oslo?

For å løse problemet har Nyby utviklet “Hva Skjer Oslo” – en helt ny løsning som skal gi barn og unge oversikten over alle gratis aktivitetstilbud i deres lokalmiljø. Målet er å gi organisasjoner og kommuner en helt ny verktøykasse som gjør det enklere for alle å nå ut til barn og unge.

– Kampen om oppmerksomheten er stor, så det er vanskelig for hver enkelt organisasjon å nå ut med sine aktiviteter. Ved å samle alt på et sted blir gjennomslagskraften større og det blir enklere for alle å nå ut til unge mennesker som er på jakt etter noe å gjøre, sier Nhu Diep, prosjektleder for Hva skjer-satsingen i Nyby.

Smart løsning: – Ved å slå sammen kreftene vil alle organisasjonene nå bredere ut, og dermed kan vi sammen mobilisere flere unge til å delta i viktige fritidsaktiviteter, sier Nhu Diep.

“Hva skjer Oslo?” er en unik verktøykasse som Nyby har utviklet. Den inneholder en enkel løsning for å dele aktiviteter, arrangementer og kurs i «Hva skjer Oslo»-gruppa på Nyby-appen, chatteløsninger med mentorer og veiledere, community-funksjoner som innlegg, kommentarer og en egen modul som gjør det enkelt å prøve seg i arbeidslivet gjennom oppgavebaserte ekstrajobber som passer perfekt ved siden av skole og utdanning. Alt innholdet er kurartert, slik at kvaliteten og troverdigheten blir ivaretatt.

Hele 11 ulike ungdomsorganisasjoner har allerede besluttet at de ønsker å bli en del av “Hva skjer Oslo?”. Bredden i aktivitetstilbudet til de ulike aktørene er stort. Alt fra Ung i Kor til Oslo Skateforening deltok på oppstartsworkshopen på torsdag.

– I Skur 13 tilbyr vi blant annet gratis halltid til egenorganiserte aktiviteter som faller mellom to stoler i det etablerte idrettssystemet. Ved å samarbeide med aktører som ikke har et særforbund eller idrettsforbund i ryggen, skaper vi helt nye måter for unge å dyrke sine interesser. For de egenorganiserte aktivitetene vil “Hva skjer Oslo?”-satsingen åpne en ny mulighet for å nå frem til flere unge. At vi blir en del av et fellesskap med andre organisasjoner som har erfaring og kompetanse på sitt felt, gir oss troen på at satsingen vil fungere, sier Stian Linnes, daglig leder i Oslo Skateboardforbund, som står bak Skur 13 og Oslo Skatehall.

Egenorganiserte aktiviteter: Stian Linnes leder Skur 13 og Oslo Skatehall. Han ser potensialet for å løfte frem egenorganiserte aktiviteter i Hva skjer Oslo? Fremover vil han invitere ungdom til å teste ut alt fra streetbasket til freesbegolf og rompeldunk – helt gratis.

Bydel Grünerløkka og Bydel St. Hanshaugen først ut

Vega Scene, Oslo Røde Kors, Agenda X, Ung i Kor Oslo, Tøyen Sportsklubb, AKKS, Oslo Street Art, KFUK/KFUM, Forandringshuset, Skeivt kunst og kultursenter, Kirken St. Hanshaugen Sogn og Oslo Skateboardforbund deltok på kick off-arrangementet. Til stede var også Bydel Grünerløkka og Bydel St. Hanshaugen. Bydel Grünerløkka har allerede brukt Nyby som verktøy for å nå ut til nye målgrupper med frivillige aktiviteter og arrangementer i sitt nærområde.

– Det beste med Nyby-plattformen er at løsningen er gruppebasert. Som frivillighetssentral og flerbrukshus fungerer vi som et lite samfunn. Derfor er det avgjørende at vi enkelt kan legge til nye medlemmer, opprette ulike interessegrupper og arrangementer som gjør at vi kan inkludere flere til å bli med i ulike aktiviteter. Gjennom appen får brukerne muligheten til å se hverandre. Dermed blir hele samfunnet vårt mer åpent, vi blir bedre kjent og det blir enklere å inkludere hverandre, sier Cordelia Holst, avdelingsleder i Grünerløkka Frivillighetssentral.

Stor suksess: Cordelia Holst har allerede brukt Nyby som engasjementsmotor for deltakelse i frivilligheten det siste året. Nå ser hun frem til å satse mer på unge.

Frivillighetssentralen har ansvaret for flerbrukshuset på Grünerløkka. De har delt over 4000 arrangementer på Nyby-appen i løpet av året som har gått.

– Vi ser at aktivitetsnivået hos oss er mye høyere enn hos andre flerbrukshus. Det skyldes muligheten til å distribuere ansvar og roller nedover i organisasjonen. Ved at aktivitetslederne selv har ansvaret for å legge ut arrangementer, unngår vi at ansatte i administrasjonen blir en propp i systemet, og det er helt avgjørende for den suksessen vi har med Nyby.

Effektiv markedsføring: Bjørn Glestad, rådgiver i Switch, presenterte en ny løsning for effektiv markedsføring for alle organisasjonene som deltar i satsingen.

Bydel Grünerløkka og Bydel St. Hanshaugen er viktige partnere i etableringen av “Hva skjer Oslo?”, men ambisjonen er å skalere til flere bydeler og mobilisere enda flere organisasjoner som kan tilby aktiviteter, arrangementer og mentorvirksomhet til barn og unge.

Satsingen er finansiert av Sparebankstiftelsen SR Bank, som har gått inn med fem millioner kroner i tilskudd, fordelt over to år. OsloMet er engasjert for å drive følgeforskning på satsingen.

– Viktigheten av tidlig innsats, forebyggende arbeid og sosiale inkluderingstiltak er essensielt for å redusere antallet unge som faller utenfor. Samtidig kan enkel tilgang til lavterskelaktiviteter bidra til at unge som har falt utenfor finne veien tilbake. Sammen kan vi vinne kampen mot ungt utenforskap, sier Magnus Køber i Nyby.

Vil din organisasjon vite mer om “Hva skjer Oslo?”, ta kontakt med:

Magnus Køber, produktdirektør og ansvarlig for Ung-satsningen i Nyby, på telefon (+47) 901 40 390 eller e-post: magnus@nyby.no

Nhu Diep, prosjektleder for Hva skjer-satsingen i Nyby, på telefon (+47) 932 12 630 eller e-post: nhu@nyby.no

Del denne artikkelen