37

Idag lanserte Bydel St. Hanshaugen et unikt karriereprogram som skal gi unge uten arbeidserfaring en god start på arbeidslivet. Samtidig skal programmet bidra til å løse viktige oppgaver for innbyggerne og frigjøre tid for helsefaglig personell.

Oslo kommune har et stort behov for hjelp til å løse viktige velferdsoppgaver i fremtiden. Samtidig faller stadig flere unge utenfor arbeidsliv og utdanning. – Verdens viktigste ekstrajobb skal gi unge uten arbeidserfaring en ny vei inn i arbeidslivet, samtidig som vi mobiliserer en viktig arbeidskraftreserve som vi er avhengige av for å løse morgendagens velferdsoppgaver, sier Anne Kristine Tronhus Olsen i Bydel St. Hanshaugen.

Unge som faller utenfor arbeidslivet er en av de største samfunnsutfordringene i Norge. Ifølge SSB står over 110.000 mennesker mellom 15 og 29 år utenfor arbeidsliv og utdanning. De siste årene har antallet økt med 10-15 prosent.

For å bidra til å bekjempe ungt utenforskap sier OsloKollega, en arbeidsinkluderingsbedrift som eies av Oslo kommune, at det er avgjørende med tidlig innsats.

– Det første møtet med arbeidslivet kan være overveldende for mange. Hvis man først kommer skjevt ut, kan det forplante seg til varig stress, mangel på mestring og dårlig selvtillit. I verste fall fører det til at man slutter i jobben – og ikke er motivert for å finne seg en ny, sier Andreas Berfenstam, daglig leder i OsloKollega Utvikling.

For å øke mestringsfølelsen blant unge, har OsloKollega utviklet Verdens viktigste jobb – et karriereprogram som skal gi unge mennesker uten arbeidserfaring en god start på arbeidslivet.

– Muligheten til å få en forsmak på ulike yrker gjennom å løse konkrete oppgaver som krever ulike egenskaper og ferdigheter, er en unik tilnærming som gjør det enklere for unge å finne ut hva de trives med, før de staker ut kursen videre i karrieren sin. Ved hjelp av profesjonelle karriererådgivere gir vi dem verktøyene de trenger for å ta gode valg, slik at de får en positiv start på arbeidslivet – allerede fra første dag på jobben.

Verdens viktigste ekstrajobb er ikke en vanlig deltidsjobb. Du har ingen fast arbeidstid eller timelønn. I stedet velger du selv hvilke oppgaver du vil løse – og når du vil løse dem. Via Nyby, som er en app for enkel og trygg oppgavedeling, får du tilgang til oppgaver som de ansatte i Bydel St. Hanshaugen trenger hjelp til å løse for å sikre at innbyggerne får den hjelpen de har behov for. Betaling for oppgaven er avtalt på forhånd, så jo flere oppgaver du løser, desto mer penger tjener du.

– Vi har samarbeidet med Bydel St. Hanshaugen i flere år, og ser hvordan stadig flere ansatte legger ut oppgaver de trenger hjelp til på Nyby-appen. Nå tar vi grep for å mobilisere ung arbeidskraft som kan bidra til å løse viktige oppgaver for innbyggerne på St. Hanshaugen, samtidig som de avlaster de ansatte som får frigjort tid til andre ting, sier Fredrik Gulowsen, daglig leder og grunnlegger av Nyby.

Oppgavene man kan velge mellom i verdens viktigste ekstrajobb er svært varierte:

  • Verdens viktigste fikser: Gjør små praktiske oppgaver som å handle mat, klippe gresset, skifte lyspærer eller rydde opp hjemme.
  • Verdens viktigste følgesvenn: Følg en eldre person til fastlegen, eller bli med på en tur i parken.
  • Verdens viktigste samtalepartner: Vær der for noen som trenger en prat – kanskje over en kopp kaffe eller et hyggelig besøk.
  • Verdens viktigste IT-support: Hjelp seniorer med å mestre digitale utfordringer, som å sette opp e-post eller bruke nettbrettet.

Oppgavene legges ut på Nyby-appen. Så velger verdens viktigste ekstrahjelper hvilke oppgaver de ønsker å løse. Hver oppgave har en fast pris, så de vet nøyaktig hva de får betalt før de setter i gang. Dette gir unge mennesker fleksibilitet til å jobbe når det passer dem, enten det er etter skoletid, i helgene eller når de har ledig tid innimellom andre ting.

– Vi ser etter unge mennesker som har lyst til å prøve noe nytt og bidra positivt i andres liv. Verdens viktigste ekstrajobb er utviklet spesielt for deg som ikke har arbeidserfaring fra før, men du må ha et ønske om å hjelpe andre og lære underveis, sier Anne Kristine Tronhus Olsen i Bydel St. Hanshaugen.

Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna er positiv til det nye karriereprogrammet. Nå oppfordrer hun flere arbeidsgivere til å melde seg på for å gi unge en sjanse.

– Jeg oppfordrer arbeidsgivere til å åpne dørene for unge mennesker som trenger litt hjelp til å finne sine muligheter og sin vei i livet. De har krefter og evner som vi trenger på arbeidsplassene våre og i fellesskapet vårt, sier Tonje Brenna.

Hvordan søker du?

Det er enkelt å søke på Verdens viktigste ekstrajobb. Klikk deg inn på verdensviktigstejobb.no og send oss en enkel søknad, så hører du fra oss.

Del denne artikkelen