
Avlasting av helsepersonell
I likhet med mye annen velferdsteknologi er Nyby utviklet nettopp for å frigjøre helseansattes tid og å få mer hjelp ut til de mest sårbare. Med korona fikk vi en forsmak på den lenge varslede omsorgskrisen hele Europa vil stå ovenfor i løpet av de neste årene – med økt press på våre helseansatte. Vi synes derfor det er inspirerende at det i 2020 har blitt betydelig flere helseansatte som kan formidle behov for hjelp til ærender, praktisk hjelp, følge til lege, mosjon eller sosiale aktiviteter, direkte til kvalifiserte innbyggere og frivillige på vegne av dem som trenger det, gjennom Nyby-appen på jobbtelefonene sine.
Inkludering og ensomhet
2020 har også for alvor satt ensomhet og utenforskap på dagsordenen. I motsetning til mye annen velferdsteknologi er ikke Nyby et verktøy for å erstatte mennesker, men for å knytte mennesker sammen. Hva er verdien av å føle seg nyttig og verdien av å kunne bidra? Kommuner og organisasjoner gjør det enklere å be om hjelp med Nyby, men også mye enklere å bidra. Vi mener at mennesker er muligheter – se video hvor ordføreren i Melhus snakker om inkludering med Nyby, og la deg inspirere!

Koronaberedskap med Nyby
Vi har samlet en rekke erfaringer (fra både 2020 og 2021) i en egen e-bok. Last den ned og se hvordan norske kommuner har avlastet helsepersonell gjennom mobilisering av kvalifiserte innbyggere, oppbygging av ressurspooler for helsefaglig personell og tilrettelegging for bedre pårørendekommunikasjon. Særlig aktuelt nå er tjenester knyttet til transport til vaksinering, vaksinevakter med mer.

Erfaringsdelingen som har gjort oss smartere
Arbeidet med Nyby har fra starten i 2016 foregått gjennom unike utviklingspartnerskap med kommuner, organisasjoner, helsepersonell og innbyggere. Selv om vi lanserte tjenesten i 2019, vil Nyby alltid være en kontinuerlig læringsprosess. I 2020 har mye gått raskere, noe som har gitt oss flere lærings-looper enn vanlig. Vi har lært enormt mye av brukerne våre i 2020.
Erfaringsdelingen mellom våre samarbeidspartnere har også skutt fart, siden så mange har vært i samme situasjon, med samme følelse av at det haster, samtidig. Vi har derfor opprettet lederforumer i Nyby-appen og hvor partnere deler direkte førstehåndserfaring med hverandre. I tillegg har vi sammenfattet innsikt i e-bøker og gjennomført flere videokonferanser og webinarer. De neste tiårene vil vi måtte endre måten vi tilbyr omsorg på i hele Europa. Når vi sammen går inn i dette ukjente terrenget, blir et miljø for felles læring like viktig som digitale løsninger. Vi har blitt enormt inspirert av all oppfinnsomhet, alle kreative løsninger og all vilje til å dele innsikt for å hjelpe andre. Det lover godt for fremtiden.

Partnere som har gjort oss sterkere
Et viktig mål for oss i 2020 var å etablere partnerskap i markedet som gjør det enklere for offentlige aktører å inngå partnerskap med oss i Nyby. Atea er nå vår hovedpartner i Norge og Sverige, og både norske og svenske kommuner har inngått avtaler med Nyby gjennom Atea i 2020. Slike partnerskap gir oss mulighet for raskere skalering både i Norge og internasjonalt og vil bli en viktig del av vår videre vekst. Kommer du fra en organisasjon med potensiale for partnerskap med Nyby? Ta gjerne kontakt med oss.

Samfunnsgevinster og økonomisk bærekraft med Nyby
Nyby er en helt ny type digital plattform, som gjør det mulig for kommuner og organisasjoner å samarbeide om sine ressurser på en helt ny måte, gjennom ny arbeidsflyt.
Gjennom tett samarbeid med en rekke av våre eksisterende kunder, og med god hjelp fra KS (kommunesektorens organisasjon), Oslo MET, PA Consulting og Sprint Consulting, har vi i 2020 utviklet en ny metodikk for kartlegging av gevinstpotensial. Vi skal aldri se på mennesker som tall, og det er mange verdier ved innføring av Nyby som vi aldri kan tallfeste. Når vi allikevel ser at de direkte besparelsene og det samlede verdipotensial kan bli 50–100 ganger kostnadene ved Nyby, blir det imidlertid enklere for kommuner og organisasjoner å fatte beslutninger, og legge nødvendig kraft bak gjennomføringen. Vi ser også tydeligere enn noen gang hvor viktig nettopp ressurssamarbeid vil bli for å sikre en økonomisk bærekraftig helse- og omsorgsmodell for Europa frem mot 2030.

Nyby fra innsiden
I en tid der mange har vært tvunget til å permittere, måtte vi på vår side leie inn ekstra hjelp og ansette flere. Det har vært et ekstremt hektisk år, men også veldig meningsfullt å kunne spille en rolle og bidra i en spesiell tid. Vi har i 2020 doblet omsetningen sammenlignet med 2019, og vi har tredoblet gjentagende inntekter (ARR) og operasjonelt oppnådd “break even”. Vi fikk også "Seal of Excellence" fra EU, etterfulgt av offentlig støtte på tilsammen 15 mnok fra Innovasjon Norge og Forskningsrådet på slutten av 2020. Vi fikk flere henvendelser enn noen gang før fra kommuner og organisasjoner som ønsker å samarbeide med oss, noe som gjør at 2021 virker lovende.
De viktigste fremskrittene vi har gjort i 2020, er knyttet til prosess. For at partnerne våre skal kunne nyttiggjøre seg Nyby på en god måte, er endringsledelse og implementeringsmetodikk avgjørende. Sammen med våre brukere har vi analysert de som lykkes og de som ikke lykkes, og identifisert ti suksesskriterier for å lykkes med innføring og skalering av Nyby. Basert på suksesskriteriene har vi endret salgsmetodikk, implementeringsrutiner og ikke minst programmet for kundesuksess. Vi opplever dette som et gjennombrudd for oss og våre partnere, men også som ny kunnskap innen effektivt samarbeid mellom offentlig og frivillig sektor, og som et viktig grunnlag for å kunne sette mer fart i 2021.
Nyby i media
Det har vært utrolig inspirerende å se hvordan kommuner og organisasjoner forteller om hvordan de bruker Nyby i media og i alle kanaler! Tusen takk også til alle som har invitert oss til å holde foredrag, delta i podcaster og paneldebatter i sendinger fra Norge, Sverige, Danmark, Belgia, England og Frankrike … og på selveste NRK Lindmo! Se over 60 nyhetsartikler fra 2020 her, men ikke minst bli inspirert av flere historier fra bruk her.

Nyby 2.0: coming soon!
Enkelhet. Nyby skal være enkelt å bruke, for alle. Det skal være enkelt å be om hjelp, enkelt å bidra, enkelt å administrere, enkelt å ta plattformen i bruk, enkelt å bygge nettverk for samarbeid. Vi gleder oss enormt til å lansere en helt ny versjon av produktet, Nyby 2.0! Basert på tilbakemeldinger fra brukere og kunder kommer det nå en helt ny versjon. Vi kan røpe at en del funksjoner som har blitt etterspurt, har kommet med, men hovedsakelig har fokuset vårt vært enkelhet, enkelhet og mer enkelhet. Det er ikke bare nye farger og knapper, Nyby 2.0 er bygget på en ny og forbedret logikk som gir en annen brukeropplevelse og nye muligheter. Dette vil innebære betydelige endringer, men vi håper dere blir fornøyde med den nye versjonen, og ikke minst håper vi på flest mulig tilbakemeldinger på alt. Husk at ingen spørsmål er dumme, og alle spørsmål tas imot som gaver til oss og designteamet vårt.

Dette er bare begynnelsen
Vi lanserte Nyby i 2019, og det er nå over 50 kommuner og organisasjoner som bruker Nyby. Likevel er vi bare så vidt i gang. I løpet av 2020 har vi også fått på plass avtaler i Sverige, Danmark og Tyskland, som vil gi oss viktig læring i tiden fremover og et grunnlag for videre skalering.
Vi er bare så vidt i gang. Er du interessert i å være med på å bygge plattformen for helse og omsorg i Europa? Vi har allerede investert betydelig egeninnsats og 30 MNOK i utvikling av Nyby, og vi har ambisiøse vekstplaner i årene fremover. Vi er i dag et team på 15, og skal bygge et salgs- og markedsteam, et kundesuksessteam samt utvide produktteamet. Ta gjerne kontakt om du vil bidra til vekst, eller se utlyste stillinger.